Otázka: Prečo by mal mladý človek voliť za predsedu Žilinského samosprávneho kraja práve Vás?

Tu sú odpovede kandidátov:

Žilinský kraj poznám a všetko, čo robím, robím naplno. Za 12 rokov sa nám podarilo zrealizovať stovky jedinečných projektov pre rozvoj regiónov. Zachovali sme napríklad sociálne zľavy pre študentov v prímestských autobusoch, bez nášho dofinancovania by museli za cestovné doplácať omnoho viac. Zaviedli sme do nich wifi pripojenie a vymenili staré autobusy za nové. Na stredných školách sme zase výrazne znížili modernizačný dlh, ktorý sme zdedili od štátu. Postupne sa nám darí modernizovať učebne, zatepľujeme budovy, meníme okná, školám poskytujeme dotácie na nákup nových športových pomôcok. V posledných rokoch sme sa zamerali predovšetkým na športoviská. Mnoho mladých dnes zanedbáva pohyb a naším cieľom je, aby absolventi škôl nemali len vedomosti z matematiky alebo dejepisu, ale aby mali aj potrebný pohyb a správnu telesnú výchovu. A na to musia mať vhodný priestor. Budujeme preto nové športoviská, napríklad telocvične v Čadci a Námestove, otvorili sme atletický ovál v Martine, jedinú športovú halu svojho druhu v krajskom meste Žiline pri Športovom gymnáziu na Rosinskej a rekonštruujeme telocvične v Liptovskom Mikuláši aj Ružomberku. Mnoho podnetov od mladých prichádza z nášho Krajského stredoškolského parlamentu ŽSK, ktorý je hlasom študentov všetkých stredných škôl v Žilinskom kraji. Do našich plánov a rozpočtu tak zahŕňame vždy reálne projekty pre mladých, ktoré vychádzajú z našich kompetencií. Spolupracujeme tiež s obcami a mestami a pomáhame im rozvíjať sa tak, aby boli kvalitným miestom pre život. Žilinská župa je otvorená mladým ľuďom.

Pretože som relatívne mladý ? 🙂 Každopádne preto, lebo som ten občan, ktorému mu nie je jedno, čo sa tu deje a chce reálne pomáhať našej spoločnosti. Ako mestský poslanec a manažér som si vyskúšal mnoho záťažových situácií a myslím, že aj urobil a robím v svojom obvode Solinky  pomerne dosť vecí, ktoré stoja zato. Svoju energiu a skúsenosti by som chcel preniesť aj do tejto riadiacej funkcie. Uvedomujem si, že jeden človek nikdy nedokáže obsiahnuť úplne všetko a tak by som chcel postaviť svoje pôsobenie napríklad aj na spolupráci s rôznymi mládežníckymi či študentskými organizáciami.

Moja vízia lepšieho Žilinského samosprávneho kraja spočíva v transparentnosti a práci vo verejnom záujme. Aj do samosprávnych krajov treba vniesť zelené témy, ktoré sú pre mňa, ako predstaviteľa Strany zelených Slovenska prioritné. Ekologickejšia doprava, viac športovísk a ihrísk pre deti a mládež či dostupnejšia a modernejšia lekárska starostlivosť. To sú moje zásadné priority.

Myslím si, že sa viem lepšie sústrediť na ľudí a ich potreby, ako tomu bolo doteraz. Okrem toho, mám tri dcéry –  študentky a cez ne a ich priateľov vnímam intenzívne, ako mladí ľudia myslia, ich starosti a potreby.

Dobrá otázka. Asi preto, že sám sa považujem ešte za mladého tridsiatnika a je to iba pár rokov dozadu, že čo som mal i ja podobné problémy ako väčšina mladých ľudí v kraji súvisiace napríklad s prijatím na školu, so získaním dobrého vzdelania, nájdenie si práce, cestovanie po svete, kúpa prvého auta, či nájom prvého bytu alebo založenie si rodinky. Preto mám tieto problémy ešte čerstvo v pamäti a budem vedieť ako župan na ne lepšie a rýchlejšie reagovať pri hľadaní riešení a pomoci ako páni kandidáti blízki dôchodkovému veku.

V žilinskom kraji sú problémy, ktoré sa už dlhodobo nedarí riešiť najmä v oblasti cestnej infraštruktúry, zamerania odborného školstva či riadenia eurofondov. Zmenu však musia vykonať skúsení ľudia so znalosťami praxe. U mňa ako bývalého podpredsedu vlády a ministra školstva či riaditeľa slovenskej správy ciest také predpoklady pre riadiace činnosti by mohli byť.

Slovensku bez eurofondov, nemáme žiadny výtlk na obecných cestách, ktorých máme až 30 km, vybudovali sme zdravotné stredisko vrátane zubára a ten pracuje dvakrát do týždňa do 18 -tej hodiny a dve soboty v mesiaci. To je približovanie sa občanom. No jedna z mVolič, či je to mladý, v strednom veku alebo starší má k tomu viacero dôvodov. Prvý dôvod je ten, že mám skúsenosti s riadením samosprávy, kde som dokázal zadĺženú dedinu spoločne s kolektívom spolupracovníkov dostať na vyrovnaný rozpočet. Druhým dôvodom je moja cieľavedomosť. Cieľavedomosť znamená, že som splnil všetky moje volebné sľuby a naši občania v Mútnom chcú v našej rodnej dedinke zostávať žiť. Dokonca aj mladí ľudia a mladé rodinky od nás neodchádzajú, pretože im vytvárame skvelé podmienky pre ich život, a samozrejme pre život a rozvoj ich detí a starých rodičov. Vďaka tomu, že sme oddĺžili obec, môžeme dnes dávať z rozpočtu obce, čiže samosprávy vianočný príspevok dôchodcom vo výške 30 eur. Príspevok z rozpočtu obce dostávajú vo výške 150 eur novonarodené detičky z čoho sa veľmi tešíme, že aj mladým rodinkám, mamičkám, otcom pomôžeme možno pri kúpe kočíka alebo postieľky pre svoje ratolesti. Tretím dôvodom je moja odvaha, ktorú prejavujem aj tým, že idem kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja ako nezávislý kandidát. A prejavoval som ju aj vtedy, keď som napríklad štrajkoval proti zavedeniu mýta, pretože to bola za Ficovej vlády jedna z prvých privatizácií. Privatizácia ciest, ktoré tu hlavne postavili naši rodičia. Dnes sa ukázalo, že to, čo nám vtedy pán premiér so svojimi vedúcimi straníkmi sľubovali, že z mýta budeme mať peniaze na budovanie ciest, ich opravu a údržbu, bolo jedno velikánske klamstvo. Mal som odvahu poukázať nápismi Blanárova cesta na zlý stav ciest 2. a 3. triedy v Žilinskom kraji a hlavne na to, kto je za to zodpovedný. No ešte predtým som poukazoval verejne na to, že nám, možno aj vašim rodičom Váhostav nevyplatil vyrobené peniaze na štátnych zákazkách a naši politici nechali Váhostav a iné firmy fungovať na štátnych zákazkách ďalej a právne im to pomohli očistiť zákonom o reštrukturalizácii, ktorý chráni bohatých a silných pred slabšími. Takýchto vecí, kde som prejavil svoju odvahu je veľa. V Mútnom som ako prvý na Slovensku zrušil daň za psa, postavili sme najväčšiu športovú halu na ojich základných ideí, prečo by ma mal mladý človek voliť je to, že si uvedomujem, že túto krajinu, ktorú mám rád, máme my starší od vás mladších, od našich detí len v prenájme. Lebo si uvedomujem, že práve pre vás je mojou povinnosťou ju zveľaďovať a zanechať vám túto krajinu takou, aby ste z nej znechutení nemuseli odchádzať. Zanechať vám a vašim deťom našu krajinu takou, na ktorú budete hrdí.

Okrem toho že sám som mladým človekom, som človekom, ktorý sa živí poctivou prácou a som i otec, preto sám poznám problémy dnešných pracujúcich, ktorí tvoria drvivú väčšinu spoločnosti. Nie som profesionálny politik v tom zmysle, že mám okolo seba tím platených ľudí a množstvo peňazí a času na kampaň.  Na volebnom účte mám 30 €, tak ako by mal každý človek živiaci sa normálnou prácou a starajúci sa o rodinu. Ďalším dôvodom prečo by mali mladí ľudia voliť práve mňa je ten, že neuznávam súčasný politický systém – kapitalizmus. Sú to práve mladí, ktorí sa – ak bude tento systém pokračovať ďalej – už nedožijú dôchodku a to napriek neustále stúpajúcej produktivite.

Robil som s mladými ľuďmi veľa akcií, projektov a s mladými si veľmi dobre rozumiem. Nakoľko som mladý človek, mladí ľudia ma berú ako jedného z nich, čo mi dáva nádej pre dobrú spoluprácu aj na úrovni predseda ŽSK – mládež.
————————————————————————————————–

Aktivita je realizovaná s podporou  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže .