Volá sa Miroslav Belica, pochádza z Dolného kubína. Na univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici vyštudoval právo a dnes žije už druhý rok v Istebnom a so svojou snúbenicou vedú firmu Nuttery. 

Ako si spomínaš na Gymnázium Pavla Országha-Hviezdoslava v Dolnom Kubíne?Mám iba tie najkrajšie spomienky. Tú školu som miloval a dodnes chodievam pozrieť moju triednu učiteľku Kvetku Balkovú.

Študoval si právo na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Prečo právo?

Rozhodol som sa tak až v poslednom ročníku na strednej. Myslím si, že je to hlavne preto, lebo odjakživa som bol tak povediac beťár a hádal som sa s autoritami o tom čo môžem a čo nie. Plus moji rodičia sú policajti, a tak právne veci pre mňa v konečnom dôsledku neboli až tak ťažká záležitosť.

Vyskúšal si si štúdium aj na Queen Mary University of London a Univerza v Ljubljani. Kde ti najviac inklinoval prístup k študentom a prečo?

Myslím si že na QMU to vedeli veľmi dobre. Mali prevažne mladých učiteľov, ktorí vedeli ako pristupovať k žiakom modernou metódou. Už je tomu skoro desať rokov, tak si neviem rozobrať aké taktiky presne používali, ale viem, že po dvoch týždňoch som nielen rozmýšľal po anglicky ale dokonca sa mi aj snívalo po anglicky. V Ljublani k tomu pristupovali trošku viac nadčasovo a omnoho väčšiu vážnosť sa prikladala reálnym problémom a ich riešeniam a nie starej teorii. Študovalo sa mi tam veľmi dobre, lebo je rozdiel byť v triede kde sú všetci dobrovoľne.

Vyskúšal si život v metropolách, prečo si sa rozhodol vrátiť do Dolného Kubína? V prvom rade je to rodina a všetci moji známi. V druhom rade to bude určite príroda, ktorú máme neskutočne krásnu. Bol tam určite aj ten dôvod, že začať podnikať v prostredí kde poznáte väčšinu ľudí je omnoho ľahšie ako vo veľkomeste, kde niečo vybaviť je zdĺhavý a finančne náročný proces.

Aké sú tvoje pracovné skúsenosti? Pracoval som na rôznych prácach. Na strednej som predával produkty značky FM group, jedno leto som robil vo firme Hoval, jedno leto som pracoval v Kalifornii ako upratovač a neskôr ako kuchár v Gourmet pizzérii, potom som päť rokov robil krupiera.

Si spoluzakladatelom firmy Nuttery. Čomu sa Nuttery venuje? Nuttery sa venuje výrobe rastlinných nápojov a jogurtov, ktoré slúžia ako alternatíva ku živočíšnemu mlieku. Ďalej poskytuje vlastný rozvoz cez chladiarenské autá, prevádzkujeme jeden vlastný obchod/kaviareň v Dolnom Kubíne a ďalší ideme otvoriť v hlavnom meste budúci rok. Aktuálne máme viac ako sedemdesiat odberných miest po celom Slovensku a budúci rok expandujeme aj do Čiech.

Foto: Príprava kaviarne Nuttery; archív: M.Belica

Nebáli ste sa zlyhania? Báli samozrejme, ale je to prirodzená reakcia na niečo čo neviete úplne predvídať. To znamená že čím viac budete poznať váš biznis, tým menej sa budete báť. Na zlé tým pádom budete vždy pripravený a v zálohe budete mať záložný plán.

Aké boli problémy na začiatku so začínajúcim biznisom? Bola to legislatíva v potravinárskom segmente, lebo vyrábame produkty ktoré ešte nie sú na Slovensku bežné. Najväčší problém je však s financovaním firmy. Aby mohla rásť tak rýchlo ako to od nej trh vyžaduje, treba mať pripravený poriadny balík peňazí.

Ako sa dá z orechov a vody urobiť mlieko? Samozrejme viem, že nám neprezradíš výrobne tajomstvo ale aký je približný postup? Rozmixujeme ich pomocou vysokorýchlostných mixerov. Väčšinu minerálov a výživných látok tak dostaneme z orechov do vody. Potom ich poriadne odfiltrujeme od prebytočnej sušiny, mlieko ochutíme a už len šetrne pasterizujeme.

Ktorý z vašich výrobkov ti najviac chutí? Najviac mi chutí ľadová káva. Je jemne sladká a hustá. Plus ma vždy zasýti a uhasí smäd.

 S čím sa teraz najviac v živote boríš? Už skoro rok pracujem na tom, aby som do firmy priniesol veľkého investora ktorý by nám vedel pomôcť nielen finančne , ale aj s lepším umiestnením na trhu alebo expanziou. Je to veľmi náročný proces, ktorý sa pravidelne naťahuje a človek potom stráca drive.4

Foto: Miroslav Belica; zdoroj: archív M.Belica

Čo by si poradil začínajúcim podnikateľom alebo niekomu kto má myšlienku podnikania v hlave? Určite je to neprestať pri prvých vyšších prekážkach. Myslieť stále niekoľko krokov dopredu, snažiť si nájsť spoločníkov, ktorým veríte a zamestnať ľudí ktorí chcú robiť namiesto tých čo len majú plný životopis ale to je všetko. Pokúsiť sa pridať hodnotu každému produktu/službe ktorú budete ponúkať.

Ďakujeme ti za rozhovor a prajeme veľa úspechov.

Bezlaktózový receptár Nuttery najdete tu: https://nuttery.sk/receptar/

 

 Spracoval:Lukáš Švaňa