Staň sa dobrovoľníkom-pozvánka. Od septembra až do decembra občianske združenie V.I.A.C. – Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže z Trstenej realizuje zaujímavý projekt s názvom Rozvojový program osobných zručnosti, podporený Ministerstvom školstva Slovenskej republiky. Cieľovou skupinou projektu sú mladí nezamestnaní do 30 rokov. „Je pravdou, že týmto mladým neponúkame klasické pracovné miesto,“ vysvetľuje Branislav Kožuch, manažér projektu, „snažíme sa však pre nich vytvárať podnetné podmienky, ktoré im zabezpečia rozvoj osobných kompetencií potrebných na úspešné uplatnenie sa v pracovnom i spoločenskom živote. To je podľa nás z dlhodobého hľadiska efektívnejšie riešenie situácie týchto mladých.“

„Do projektu sa zapojilo osem skvelých mladých ľudí, ktorí tvoria dobrú partiu a sú ochotní neustále napredovať,“ hovorí o dobrovoľníkoch Martina Štrbová, koordinátorka dobrovoľníkov. Počas štyroch mesiacov im združenie pripravilo poriadnu dávku podnetov na rozvoj a objavovanie svojich talentov a darov – trojmesačná dobrovoľnícka práca, štvortýždňová odborná stáž vo firme podľa profesijného záujmu a osobný rozvoj, ktorého súčasťou sú pravidelné individuálne stretnutia s koučom, intenzívny konverzačný kurz anglického jazyka a raz za mesiac tréningy zamerané na rozvoj vybraných kompetencií.

„Piati z dobrovoľníkov majú zároveň zabezpečené chránené samostatné bývanie,“ pokračuje Štrbová, „a teda je to pre nich akási skúška samostatného fungovania mimo podpory rodiny. Verím, že počas nasledujúcich mesiacov sa naši dobrovoľníci naučia viac o živote ako aj o sebe samých, objavia v sebe nové zručnosti a celý ten čas bude pre nich inšpiratívny a plodný.“

„Na začiatku účastníci absolvovali úvodné hodnotenie svojich kompetencií prostredníctvom assessment centra. Táto metóda patrí v súčasnosti medzi najlepšie na zisťovanie úrovne schopností a zručností na základe pozorovania účastníkov pri rôznych aktivitách,“ dopĺňa Kožuch, ktorý sa teší na porovnanie kompetencií dobrovoľníkov na  konci projektu. Práve ono má ukázať, aký reálny rozvoj mladým dobrovoľníkom účasť na projekte priniesla.

Občianske združenie V.I.A.C. – Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže z Trstenej je členskou organizáciou Rady mládeže Žilinského kraja.