NO HATE. Žiaci zo Súkromného konzervatória D. Kardoša, Topoľčany z odborov tanec a hudba sa stretli v dvoch workshopov na zaujímavom vzdelávaní, ktorého cieľom bolo upozorniť na úlohu mýtov pri vytváraní predsudkov, ktoré vedú k nenávistnému vyjadrovaniu. Ako pracovať s častým zdrojom mýtov – titulkov mediálnych správ, naučiť sa rozoznať ich manipulatívny obsah.

Školiteľka Mgr. Ľuboslava Kubišová, PhD., ktorá workshopy viedla o vzdelávaní povedala“ Študenti sa aktívne zapájali do práce, v úvodnom brainstormingu o škodlivosti o príčinách a dôsledkoch nenávistného vyjadrovania pomenovali veľa dôležitých aspektov, s ktorými sme pracovali počas výučbového bloku. Odpovede na pravdivosť mýtov boli rôzne a vyvolali diskusiu, najmä k problematike zvýhodňovania Rómov. Niektorí študenti boli presvedčení, že Rómovia majú u nás iné práva ako ostatní, napr. čo sa týka sociálnych dávok, bývania a pod. Dotkli sme sa významu negatívnej osobnej skúsenosti a jej generalizovania, ako jedného zo zdroja predsudkov. Ďalšia aktivita bola zameraná na analýzu (ne)vhodných titulkov novinových správ, na základe ktorých často vznikajú mýty, neúplné alebo nepravdivé správy. Tu si študenti uvedomili, aké manipulatívne techniky sú často pri titulkoch využívané, a že je nezodpovedné šíriť správy len na základe titulku. Nie všetci dokázali určiť práve manipulatívny titulok, ale v tejto aktivite sa oboznámili s technikami, ktoré sa pri ich tvorbe často využívajú.“

Mgr. Ľuboslava Kubišová, PhD, nová školiteľka, absolventka akreditovaného vzdelávania “ Školiteľ vzdelávacích aktivít v téme bez nenávistného vyjadrovania sa“, ktoré  realizuje Rada mládeže Žilinského kraja.

———————–

Vzdelávanie bolo realizované v rámci projektu “ Mladí bez nenávisti“ s podporou  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže .