Analýza mládežníckeho života. Rada mládeže Žilinského kraja od novembra 2016 do marca 2017 realizovala naplnenie projektu Vidiecka mládež v komunite, ktorého cieľom bolo zmapovať súčasný stav, najzávažnejšie problémy a pomenovať výzvy podľa identifikátorov projektu v obciach Oravská Polhora, Zubrohlava, Oravské Veselé a Beňadovo. Analýza stavu je zachytená v týchto dokumentoch:

1. VIDIECKA MLÁDEŽ V KOMUNITE- SPOLU

2. Mládež v obci OR. POLHORA

3. Mládež v obci Zubrohlava

4. Mládež v obci Oravské Veselé

5. Mládež v obci Beňadovo

Počas projektu boli v regióne zrealizované

a/ stretnutia :

  1. Okrúhle stoly so starostami, poslancami a dôležitými dospelými, ktorí pracujú v obci s mládežou. Na stretnutiach sa zúčastnilo spolu 43 osôb.
  2. Fokusové skupiny, kde sa na 6 stretnutiach stretli mladí ľudia vo veku do 30 rokov v počte 150 osôb a na 4 stretnutiach sa stretli mladí ľudia a dôležití dospelí v počte 93 osôb. Spolu ich bolo 243.

b/ prieskum:

Odpovede na otázky prieskumu zaslalo 375 mladých ľudí vo veku od 12- 30 rokov.

c/ analýza dokumentov

V každej obci bola zrealizovaná analýza Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce, ako dokumentu, ktorý sa  okrem iného dotýka aj práce s mládežou.

Projekt sa realizoval s podporou  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže