Pohľad mladých ľudí.  V druhej polovici roka 2016 mali možnosť mladí ľudia zo Žilinského kraja v prieskume  odpovedať na otázky týkajúce sa kvality ich života v Žilinskom kraji. Oblasti, na ktoré odpovedali boli zamerané na  9 základných tém, ktoré sú náplňou Stratégie  štátnej politiky vo vzťahu k mládeži v SR na roky 2014 – 2020.

Prieskum realizovala Rada mládeže Žilinského kraja ako súčasť Regionálnej správy o mládeži v Žilinskom kraji.

Prvou oblasťou, ku ktorej sa respondenti vyjadrili  bolo vzdelávanie. Mladí ľudia zo svojich skúseností tvrdia, že  formálne vzdelávanie doplnené neformálnym vzdelávaním pomáha budovať celistvé osobnosti mládeže. Kvalitu školského vzdelávania vnímajú mierne nadpriemernú.

Väčšina mladých ľudí  po skončení školy plánuje  pracovať v zahraničí alebo v inom viac zarábajúcom regióne. 30% mladých ľudí plánuje založiť si vlastné podnikanie, ak budú vhodné podmienky v štáte.

Vytváranie podmienok a uľahčovanie prístupu mladých ľudí k podnikaniu je dôležitým faktorom trvalo udržateľného rastu v regióne, hovoria mladí ľudia. Súčasní mladí podnikatelia tvrdia, že podmienky sú nepriaznivé.

Pre mládež najzaujímavejšie oblasti podnikania sú  IT služby, cestovný ruch a gastronómia.

V oblasti participácie a aktívneho občianstva záujem mladých ľudí o veci verejné priamo súvisí so záujmom dospelých o názory mladých ľudí.  Mladí tvrdia, že ich záujem  o veci verejné je nízky, no miera vypočutia a rešpektovania ich pohľadov a názorov na problémy života  zo strany dospelých je ešte nižšia.

Mobilita mladých ľudí,  cestovanie, štúdium v zahraničí, spoznávanie iných kultúr, zlepšovanie jazykových znalostí zvyšuje šance mladých ľudí pre uplatnenie na pracovnom trhu i v osobnom živote. Pre mladých ľudí v Žilinskom kraji je možnosť cestovania do zahraničia veľmi dôležitá, k čomu však niekedy nemajú vytvorené dostatočné podmienky .

Zdravie a zdravý životný štýl mladých ľudí zďaleka nie je len o športe. Je to o vzdelávaní, prevencii, návykoch.

Medzi najväčšie riziká pre zdravie mladých ľudí patrí fajčenie, alkohol a drogy. Potom nasleduje stres, nedostatok pohybu.

Sociálna inklúzia a problémy, s ktorými sa mladí stretávajú najčastejšie sa v priebehu rokov vyvíjajú a menia. Tzv. „digitálna generácia“ mladých ľudí má iné problémy ako ich rovesníci pred 10 rokmi. Viac ako nedostatok možností pre trávenie voľného času si mladí ľudia v Žilinskom kraji uvedomujú problémy vo vzťahoch, v učení, pri hľadaní zamestnania. Chudobu a kriminalitu mladí ľudia nepovažujú za veľmi závažné problémy. Mladí ľudia tvrdia, že v súčasnosti je menej úcty k človeku navzájom a preto viac rozkvitá nenávistné vyjadrovanie a extrémizmus.

Dobrovoľníckej práci v rozsahu 1 hodiny  týždenne sa venuje  75% mladých ľudí  v organizáciách alebo v rôznych neformálnych skupinách. Pod neformálnou skupinou myslia na žiacke školské rady, mestské mládežnícke parlamenty a obecné rady mládeže a záujmové skupiny. Najviac dobrovoľníckeho času venujú mladí vo veku 15-18 rokov.

Počet mladých ľudí zapojených do prieskumu boli 264 osôb vo veku 14-30 rokov.

 

Záverečné odporúčania mladých ľudí:

  • Podporovať neformálne vzdelávanie mladých ľudí – rôzne formy školení, workshopov, tréningových  vzdelávacích  programov  a zlepšiť uznávanie kompetencií získaných týmto spôsobom.
  • Vytvárať priestor na zvyšovanie vedomostí, zručností a postojov mladých ľudí pre prax (napr. v oblasti podnikania, hľadania zamestnania, osobného rozvoja, zvládania stresu, vytvárania zdravých vzťahov).
  • Prostredníctvom vzájomných stretnutí ľudí s rozhodovacou právomocou a mladých ľudí zvyšovať záujem mladých ľudí o veci verejné a záujem „dôležitých dospelých“ o názory mladých ľudí.
  • Zlepšiť možnosti mladých ľudí v oblasti mobility a zvýšiť informovanosť o existujúcich možnostiach.
  • Zvýšiť intenzitu a počet preventívnych aktivít v oblasti prevencie sociálno-patologických javov (alkoholizmus, drogy, fajčenie)
  • Podporovať aktivity mládežníckych organizácií, žiackych školských rád, mládežníckych parlamentov, neformálnych mládežníckych skupín –ako poskytovateľov neformálneho vzdelávania.
  • Viac  sa zameriavať na výchovu k úcte k človeku ako prevencie predchádzania extrémizmu, radikalizmu a nenávistnému vyjadrovaniu sa.
  • Posilňovať regionálnu príslušnosť mladých ľudí –zvyšovať povedomie o špecifikách Žilinského kraja.

 

Vypracovali:  Ing. Martin Šturek, Ing. Darina Čierniková,  Rada mládeže Žilinského kraja

mladi