Samospráva na vidieku a mládež. Rada mládeže Žilinského kraja v mesiaci december zrealizovala prípravne aktivity z projektu Vidiecka mládež v komunite.  10. januára 2017 sa stretli zástupcovia RMŽK na prvom rokovaní so starostami obci Oravská Polhora, Zubrohlava, Oravské Veselé aj Beňadovo. Rokovanie bolo zamerané na prvú analýzu dokumentov obce, v ktorých sa hovorí o mládeži. Následne 27.10.2017 bolo zrealizované pracovné stretnutie s koordinátormi projektu jednotlivých obci. Dohodli sa postupy a spôsoby stretnutí mladých ľudí, dôležitých dospelým aj spoločné rokovania zamerané na analýzu skvalitnenia života  mládeže v jednotlivých obciach.

Projekt Vidiecka mládež v komunite reaguje na potrebu koncepčnej a systematickej mládežníckej politiky na miestnej úrovni založenej na dôkazoch a dôslednej analýze.
V rámci partnerstva so 4 zapojenými obcami žiadateľ realizuje projekt vo vybraných obciach mikroregiónu Biela Orava ( Námestovský okres) , ktorý bude v roku 2025 okresom s najmladším obyvateľstvom a s najvyšším podielom detskej zložky obyvateľstva v rámci SR.
Aktivity projektu úzko nasmerované na stanovené ciele riešia analýzu prijatých opatrení v oblasti mládežníckej politiky, analýzu potrieb mladých ľudí podľa vekových skupín, vypracovanie analyticko-expertného dokumentu, v ktorom bude zahrnuté porovnanie výstupov s národnými i európskymi dokumentami. 

Projekt sa realizuje s podporou  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. 

st  IMG_0904 - kópia