(TASR) – Na Národnej konferencii mládeže s názvom Som talent, ktorá sa dnes koná v Žiline, odporučí dvesto mladých ľudí politikom zmeny v ôsmich témach spoločných pre mládež v Európskej únii (EÚ).


Podľa riaditeľky kancelárie projektového riadenia Rady mládeže Žilinského kraja Dariny Čiernikovej vzišli témy v každej krajine zo štruktúrovaného dialógu. „Mladí ľudia sa stretávali a pomenovávali témy, ktoré by chceli, aby sa zmenili a aby sa nimi politici zaoberali. Osem tém je výstupom z týchto dialógov, do ktorých sa zapojilo celkovo 40.000 mladých ľudí,“ povedala Čierniková.

„Mladých asi najviac trápi, že zodpovední ľudia v obci alebo v meste, veľmi málo počúvajú ich názory. Ďalej spôsob, akým sa u nás vedie školstvo. Príliš veľa sa memoruje a je málo priestoru na to, aby sami tvorili a rozmýšľali. Ďalšia je oblasť malej ponuky vycestovania do zahraničia. A ak sú ponuky, tak sú finančne náročné, čo si mladí ľudia nemôžu dovoliť,“ zdôraznila riaditeľka kancelárie projektového riadenia Rady mládeže Žilinského kraja.

Doplnila, že účastníci národnej konferencie prostredníctvom prenosu sledovali a zapájali sa do programu Európskej konferencie mládeže (European Youth Conference – EUYC), ktorá sa koná do 6. októbra v Košiciach a stretáva sa na nej 300 účastníkov z celej Európy. „Národná konferencia mládeže je súčasťou aktivít Slovenského predsedníctva v Rade EÚ a jej program má tri časti. Dopoludnia sme sa spojili s účastníkmi v Košiciach. Popoludní je blok odporúčaní pre tvorcov politík a workshopy, v ktorých sa mladí pod vedením odborníkov venujú témam podpory a rozvoja rôznorodého talentu a potenciálu,“ dodala Čierniková.

Členka predsedníctva Rady mládeže Žilinského kraja Karin Grobarčíková podotkla, že národná konferencia má mladým ľuďom tiež ukázať, ako pozvaní hostia pracovali na svojej ceste s talentom. „Aby mali motiváciu naďalej sa rozvíjať. Snažíme sa ich potreby napĺňať spôsobom, aký sami požadujú. Vzhľadom na to, že konferencia je národná, zmiešajú sa názory mladých ľudí z celého Slovenska, a to môže priniesť želaný efekt,“ uzavrela Grobarčíková.

6f6a7918ev-1