Aký je tvoj názor a postoj? Bola téma  diskusných workshopových stretnutí  ku konzultačným otázkam  štruktúrovaného dialógu, ktoré zrealizovali účastníci vzdelávania Lektor pre participáciu mládeže. Zrealizovali 7 dialógov, ktorých sa zúčastnilo 60 mladých ľudí zo  škôl aj z mladých rodín. Štruktúrovaný dialóg zastrešovala Rada mládeže Žilinského kraja.Účastníci sa zamýšľali na týmito otázkami:

  1. Aké zmeny okolo teba vnímaš ako dôležité? Čo na spoločenských zmenách oceňuješ? Je niečo, čo ťa na spoločenských zmenách znepokojuje?
  2. Aké schopnosti a zručnosti podľa teba budeš potrebovať, aby si mohol/a spokojne žiť v tejto spoločnosti za desať-dvadsať rokov?
  3. Čo potrebujeme na to, aby sme mohli žiť bezpečne a bez obáv?
  4. Sú medzi tvojimi kamarátmi a známymi aj ľudia z odlišného etnického, sociálneho, kultúrneho a náboženského prostredia (odlišnej národnosti alebo etnika, výrazne chudobnejší či bohatší, z inej kultúry a iného náboženského vyznania) než ty? Ak áno, aké máš s nimi skúsenosti?
  5. Myslíš si, že by sa ľudia z odlišných etnických, sociálnych, kultúrnych a náboženských skupín mali stretávať a priateliť? Prečo áno? Prečo nie?
  6. Čo by ti pomohlo, aby si si vybudoval/a priateľské vzťahy s ľuďmi z odlišných etnických, náboženských, kultúrnych a sociálnych skupín?
  7. Čo je podľa teba potrebné spraviť, aby nikto nebol diskriminovaný a vylúčený zo spoločnosti, a aby mali všetci rovnaké príležitosti?
  8. Čo by si potreboval/a na to, aby si mohol/a uplatniť a rozvíjať svoje schopnosti a svoj talent?
  9. Čo by ti pomohlo, aby si bol/a v živote úspešný/á, a aby si v dosiahnutí úspechu pomohol/a aj ostatným.

Viac o štruktúrovanom dialógu nájdete TU

IMG_20160520_194418  4