RMŽK rokovala so ŽSK. Členovia predsedníctva Rady mládeže Žilinského kraja v piatok 9. októbra 2015 spolu s poslancom Zastupiteľstva ŽSK Igorom Janckulíkom stretli s riaditeľkou Odboru školstva a športu ŽSK Danou Mažgútovou, aby prerokovali vzájomnú spoluprácu pri napĺňaní Stratégie SR pre mládež. Pre mladých to môže znamenať lepší prístup k vzdelávaniu, napríklad aj cez akreditovaný vzdelávací program Rady mládeže Žilinského kraja “Líder žiackej školskej rady”.

 Stretnutie na Úrade Žilinského samosprávneho kraja bolo ďalším z radu aktivít Rady mládeže Žilinského kraja pre zbližovanie sveta politikov a mládeže. Témami diskusie boli aktívne projekty na podporu účasti mládeže na verejnom živote, prepájanie mimovládneho sektora so samosprávou a spolupráca pri implementácii štátnej politiky vo vzťahu k deťom a mládeži.

Spolu s konzultačnými a advokačnými aktivitami vedenými v rámci národných pracovných skupín je krajská úroveň nemenej dôležitou pre zastupovanie záujmov mládeže. „Sme radi, že patríme ku najväčším poskytovateľom neformálneho vzdelávania v Žilinskom kraji, ktoré prechádza od medzinárodných projektov, cez školenia v téme ľudských práv, až po rozvíjanie líderského potenciálu žiackych rád a mládežníckych parlamentov. V roku 2015 absolvuje naše vzdelávania viac ako 1 850 mladých ľudí, z toho v 370 prípadoch pôjde o viacdňové moduly“, uviedol predseda Rady mládeže Žilinského kraja  Martin Šturek. Kľúčovým pre úspešné pokračovanie spolupráce bude udržanie integrovaného prístupu, ktorý okrem podpory bottom-upiniciatív zahŕňa aj komplexný pohľad na mládež, teda nielen ako na študentov sediacich v školských laviciach.

ZSK