Mladí bez nenávisti.  V mesiaci február až máj 2015 sa 56 mladých ľudí rozhodlo vzdelávať  stredoškolákov v téme  Bez nenávisti na internete . Zrealizovali 57 vzdelávaní na 25 stredných školách Slovenska s účasťou viac ako 1 500 mladých ľudí.

Cieľom  vzdelávacích aktivít bolo neformálnymi metódami umožniť mládeži pochopiť, aké znaky majú nenávistné prejavy na internete aj v každodennom živote, ako predchádzať šíreniu ponižovania a výsmechu, ako rozumne reagovať na nenávistné napádania a ako sa chrániť  pred nenávistnými prejavmi.Súčasťou vzdelávania bola aj kampaň zameraná na podporu života bez nenávisti na internete aj v bežnom živote. Účastníci vzdelávania sa do kampane zapojili písaním úvah a blogov, vyplnením kvízu a taktiež mali možnosť cez facebook pridať logo kampane k svojej profilovej fotke.

Mladí ľudia sa aktívne zapájali do vzdelávania, každý vedel pomenovať príklady zo svojho okolia, kde by bolo potrebne zasiahnuť, aby sa nenávisť obrátila na úctu k človeku. Sami sa vyjadrili, že si budú viac všímať svoje reálne aj virtuálne okolie, budú pozitívne reagovať na nenávistne prejavy, aby každý svojim podielom pomohol znižovať nenávisť medzi ľuďmi.

„Účastníci si uvedomili, že mnohé ponižujúce a výsmešné prejavy na internete a sociálnych sieťach si nevšímajú a nepripisujú im dôležitosť. Pri čom sa často zastavia je informácia, ktorá hovorí, že si nejaký človek siahol na život. Keď skúmajú príčiny, patrí medzi ne aj výsmech a šikanovanie, ktoré môžu byť spúšťačmi sebadeštrukčného správania“, povedala Darina Čierniková, manažérka projektu.

Vzdelávacie aktivity  sa realizovali v rámci projektu Mladí bez nenávisti, ktorý bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA- nadácia na podporu sociálnych zmien. Stáli za nimi Rada mládeže Žilinského kraja spolu s Radou mládeže Trnavského kraja a Regionálnou radou mládeže Prešovského kraja.

Aktivity projektu sa konali pod záštitou Juraja Blanára, predsedu Žilinského samosprávneho kraja.

 

web