Pohľad na prácu komisie jazykom mladých.  Komisia školstva a športu Zastupiteľstva ŽSK sa stretla 14.4.2015 takmer v plnom počte na svojom druhom zasadnutí v roku 2015. Prerokovala pripravené body programu a prijala 6 uznesení, ktorými by sa malo riadiť najbližšie zasadnutie Zastupiteľstva ŽSK konané 27.04.2015.

Členovia komisie dostali vopred na preštudovanie podklady k záverečnému účtu ŽSK za rok 2014. Odobrením záverečného účtu potvrdili, že boli oboznámení s financovaním Úradu a organizácií ŽSK a nemali k nemu výhrady. Zoznámili sa aj so stanoviskom hlavného kontrolóra, ktorý musí skontrolovať financovanie podľa príslušných zákonov a podať o tom poslancom správu.

Komisia sa zaoberala aj návrhom na prvú zmenu rozpočtu ŽSK v roku 2015. Keďže školy a ich vedenie neustále hľadajú možnosti ďalšieho financovania, je potrebné zapracovať získanie napr. nových grantov do už schváleného rozpočtu. Väčšinou sa vyžaduje v projektoch aj spolufinancovanie. Pri takmer 100vke škôl a školských zariadení sa vždy nájde aj nejaká havarijná situácia (napr. kuchyne, WC, okná a pod.), ktorá musí byť okamžite vyriešená. Na takéto záležitosti sa musia nájsť dodatočné zdroje v rozpočte.

ŽSK spravuje budovy a pozemky škôl. Často krát sa stáva, že cez tieto pozemky chcú viesť rôzne inžinierske siete – elektriku, kúrenie a pod. Školy sa tiež zbavujú majetku, ktorý už nepotrebujú a peniaze na jeho starostlivosť chcú využiť užitočne. Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši takto vyčlenila internát, garáže a časť dvora s pozemkami. Stredná odborná škola polytechnická v Liptovskom Mikuláši vyčlenila starú prevádzkovú budovu.

Komisia sa zaoberala aj žiadosťou Gymnázia v Bytči na nové okná. Členovia diskutovali aj na tému pripravenosti našich škôl na prípadné granty v oblasti obnovy telocviční.

Spracoval: Jozef Korený, člen komisie za RMŽK

komisia1